Miranda – a cigány holokauszt

Veijo Baltzar finn cigány művész kiállítása és megemlékezés a Holokauszt Emlékközpontban.

2017. augusztus 3-án 17.00 órakor csendes főhajtással emlékeznek a vészkorszak áldozataira a budapesti Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. A megemlékezésen beszédet  mond: Petri Tuomi-Nikula, Finnország nagykövete, Beer Miklós, a Váci egyházmegye püspöke, Dr. Szita Szabolcs történész professzor, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, valamint Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Idetartozunk egyesület vezetője.

A rendezvény keretében kerül sor „Miranda – a cigány holokauszt” című kiállítás megnyitójára is a Holokauszt Emlékközpont zsinagógájában.  A kiállítást Veijo Baltzar kulturális tanácsos, világszerte ismert finn roma író, színházi rendező, a kiállítás alkotója nyitja meg.

A nomád cigány származású finn író, kulturális tanácsos 2001-ben készített interjú egy Miranda nevő cigány holokauszttúlélővel. A történet szélesebb körű kutatásra ösztönözte a szerzőt, amelynek a végeredménye egy új, az emberi méltóságról művészet eszközeivel is tanító oktatási koncepció lett. Ennek része a most Budapesten is bemutatásra kerülő kiállítás. Miranda történetéből Baltzar regényt is ír, a Barátom, Adolf című könyv várhatóan még idén megjelenik.

A szervezők kérése, hogy a részvételi szándékot a regisztracio@hdke.hu email címen jelezzék.

Az esemény szervezője a Roma Produkciós Iroda, az Idetarozunk Egyesület, A Romano Instituto, az Amenca közösség, a Romédia Alapítvány, a RomNet, és a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány.