Mikulásjárás Józsefvárosban

Különös vendégei voltak december 6-án a budapest-józsefvárosi Te + Én Református Közösségnek. Szent Miklós és kísérője, az ördög a délutáni játszóházba látogatott el a Traditio Christiana nevű szervezet önkéntesei jóvoltából.  A gyerekek éppen a Mikulás-ünnepre készülődtek az istentisztelet előtti szokásos szabadidős program keretében: piros virágos fadíszt terveztek és Mikulás-társasoztak, miközben Miklós püspök legendáját hallgatták és adventi énekeket tanultak.

Így toppantak be közéjük a Miklós-járók, öltözékükkel felkeltve a Te + Én gyerekcsapatának érdeklődését: egyesek megilletődve, némelyek pityeregve fogadták a furcsa szerzeteket, a többség viszont igen hamar közel merészkedett a termetükben is kiemelkedő alakokhoz, és bátran kacérkodott velük.

A Miklós-nap környékén Budapest más pontjain is megjelenő mikulásjárással a Traditio Christiana összetett célt tűzött maga elé. A kezdeményezés egyik szerepe az, hogy visszavezessen minket az ünnep eredeti üzenetéhez: Miklós püspök példáján keresztül rávilágítani arra a keresztyén gondolatra, hogy mindnyájunknak kötelessége odafigyelni a környezetében élő rászorulókra. Másik célja pedig az, hogy a 20. századi észak-európai, tengerentúli és a kommunizmus idejéből itt maradt télapóképpel szemben megjelenítse a közép-európai és azon belül a magyar hagyományok szerinti miklósjárás formavilágát.

Ennek jegyében – egy 19. századi metszet képi világának megfelelően – a józsefvárosi gyerekek püspöki ruhában, föveggel és pásztorbottal láthatták meg a Mikulást, illetve busót idéző subában és maszkban, kezében láncos bottal az őt kísérő ördögöt. A jelenlévők talán egy cuki, piros sipkás Mikulást vártak fekete kis krampuszokkal, de tetszett nekik a komoly, méltóságteljes, a fiatalabbak által királynak is nézett, de a nagyobbak által már jól azonosított Miklós püspök alakja is. Akárcsak a némelyek által szarvasnak, barátnak, de sárkánynak is nézett ördögfigura.

A Mikulás beszélgetett kicsit a gyereksereggel, megkérdezte, milyen tulajdonságai vannak a jó és a rossz embernek, és hogy mit tudnak Miklós püspökről, majd mondott néhány tanító, jobbító szándékú szót nekik. Miután mindenkiről kiderült, hogy jó, a Miklós püspök emlékére összeállított csomagocskák előkerültek egy rejtélyes fehér zsákból, és még nagyobb lett a lelkesedés. Hogy a gyerekek se maradjanak adósak, a délután során megtanult adventi dallal köszöntek el Mikuláséktól.

Te + Én
A budapesti Salétrom utcai gyülekezet által 2012-ben létrehozott Te + Én Református Közösség olyan gyülekezetplántáló missziós szolgálat, amelynek célja, hogy a Magdolna negyedben élő cigány és nem cigány testvérekkel együtt jöjjön létre egy új református gyülekezet, amely a tágabb közösség, a város számára is meghatározóvá és példaértékűvé válhat. A gyülekezetnek a Homok utca és a Kisfuvaros utca sarkán működő otthona az istentiszteleti alkalmakon kívül is folyamatosan nyitva van délutánonként, amikor tanodával, játszóházzal, szakkörös és szabadidős foglalkozásokkal várja a közösség gyerekeit.

További képek Miklós püspök látogatásáról a galériában.

Szöveg: Majsai Virág Eszter
Fotó: Vargosz

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában.